Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Het ene kind leert nu eenmaal sneller dan het andere kind.
Maar…wat veel ouders én leerkrachten zich vaak niet realiseren is dat de oorzaak van lees- en leerproblemen en/of andere problemen in de ontwikkeling NIET ZELDEN een onrijp visueel systeem blijkt te zijn. De ogen zijn immers het belangrijkste zintuig als het gaat om leren! Wanneer visuele vaardigheden zich niet goed hebben ontwikkeld uit zich dit vaak in dyslexie-achtige klachten, concentratieproblemen, kenmerken van AD(H)D en/of autisme.

Kenmerken van een onrijp visueel-systeem

Visuele vaardigheden zijn alle functies die nodig zijn om goed te kunnen kijken. ‘Kijken’ is een dynamisch proces! Ogen moeten voortdurend goed kunnen scherpstellen, schakelen en fixeren, vloeiend kunnen bewegen, sprongetjes kunnen maken, diepte kunnen zien enzovoort.
Visuele informatie moet continu goed verwerkt worden in het brein. Scherp kunnen zien (met of zonder bril) geeft nog géén garantie voor goed kunnen kijken! Daarvoor is een goede samenwerking van de ogen én een goede coördinatie van de oogspieren noodzakelijk. Een goede samenwerking van de ogen komt pas tot stand wanneer de oogspieren goed aangestuurd worden vanuit het brein. Wanneer oogspieren goed worden aangestuurd vanuit het brein, kan visuele informatie vervolgens weer goed verwerkt worden in het brein.

Oorzaak van een onrijp visueel systeem is niet zelden het nog actief zijn van primaire reflexen in het lichaam. Wanneer een kind psychomotorisch nog onrijp is, dan is kijken voor een kind TOP(B)sport! Zéker in dit huidige tijdperk waarin digitalisering een steeds belangrijkere rol speelt, ook op school en er daarnaast steeds minder buiten wordt gespeeld door kinderen. Daarom is breed onderzoek naar oorzaken van problemen in de ontwikkeling cruciaal! Na een psychomotorische screening en een Oogbalans optometrisch onderzoek kunnen heldere verbanden gelegd worden die de basis vormen voor een effectief plan van aanpak tijdens de KiddyUp Beweeg-Kijk-Leer & Groei-training.

Oogbalans optometrische visuele training is een onderdeel van de KiddyUp Beweeg-Kijk-Leer & Groei-training.

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera