Hier weer een nieuwe blog, geschreven door een moeder van een heel bijzonder meisje uit mijn praktijk! Het is ongelofelijk wat we allemaal zien gebeuren! Dat ogen, lijf en hersenen goed samenwerken is zó belangrijk!
Ik zou zeggen…..lees en geniet!

Papa is bloot!

 ‘Papa is blauw, papa is rood, papa is blauw, papa is rood, papa is bloot’.  Onze dochter is op dat moment 5 jaar en ze zit fanatiek haar hoofd heen en weer te schudden met een gekleurde 3D bril op haar neus. Het ene glas blauw, het andere glas rood.

Boeken vol kunnen we schrijven over haar hilarische uitspraken. De moeite met schakelen tussen links en rechts zorgde voor enorm veel woordvindingsproblemen en Babylonische spraakverwarringen. Ja, zorgde. Verleden tijd! Want met alle training bij KiddyUp gaat dit al stukken beter. Wel hebben we de ‘3D bril uitspraak’ opeens bekeken vanuit een totaal ander oogpunt.

Afgelopen jaar is onze dochter ontzettend veel gegroeid, mede dankzij de hulp van KiddyUp. Op alle gebieden zagen we vooruitgang, maar haar ogen bleven toch telkens wat achter bij de rest. Mirrin heeft ons daarom voor de zomervakantie doorverwezen naar een optometrist, een specialist in Fixatie Disparatie. Deze optometrist kan veel gedetailleerder bekijken waar het precies fout gaat. Uit de testen blijkt al snel dat ons meisje nog steeds kampt met heftige oogproblemen.

De oogtesten wijzen o.a. duidelijk uit dat ze alle beelden telkens bewust moet scherpstellen, in eerste instantie ziet ze meestal wazig of dubbel. Dat scherpstellen kost veel energie en vooral op school is dat lastig, want daar wordt gevraagd van de kinderen om snel nauwkeurig te kijken.   

Het wordt ook duidelijk dat ze erg slim met alles omgaat, ze lost problemen zelf voor een groot deel op. Ze denkt heel snel, maar kijkt langzaam. Dat botst de hele dag met elkaar, dus heeft ze zichzelf aangeleerd om situaties in te schatten, mensen te lezen en op een andere manier toch te komen tot een gewenst antwoord. Op deze manier heeft ze dus erg veel jarenlang weten te verbloemen, zelfs afgelopen jaar nog.

Normaal gesproken heeft iedereen een voorkeursoog waar je mee kijkt. Tijdens de testen bij de specialist droeg ze ook een gekleurde 3D bril, net zoals vroeger thuis. De kleur versprong ook hier telkens. Volgens de optometrist komt dit omdat ze nog geen voorkeursoog heeft. Opeens moest ik weer denken aan jaren geleden, toen ze als klein meisje zat te zwieren met de bril op haar neus ‘papa is rood, papa is blauw…’ We dachten dat ze een grapje maakte, maar waarschijnlijk heeft ze de kleuren echt zien veranderen. Het blijft alleen nog even onduidelijk of je ook daadwerkelijk iemand bloot kunt zien met deze bril, gemakshalve gaan we maar even uit van een typische spraakverwarring.

We zijn bij deze specialist weer op de goede plaats en hebben nog een pittig traject te gaan. Fysiotherapie voor haar brein, om de ogen beter aan te sturen. Het valt niet mee, maar we weten waarvoor we het doen. Als je ziet en begrijpt hoe anders zij de wereld ziet, dan zijn de lees/leerproblemen volledig te verklaren. Tegelijk is het een wonder dat er zoveel goed gaat, zoals in het verkeer. Ze heeft een totaal vertekend beeld van de werkelijkheid. Het goede nieuws is dat dit voorbij gaat, met de juiste training gaat dit allemaal verdwijnen. Nog een aantal maanden flink oefenen en dan kunnen we dit hoofdstuk eindelijk sluiten.

Op school dringt de tijd. Ze zit inmiddels in groep 8 en binnen een paar maanden zullen we moeten beslissen welke vervolgschool het beste is voor haar. Hoe beter haar ogen zijn, hoe zuiverder de testen en uitslagen. We werken er keihard aan, gelukkig samen met Mirrin, de leerkrachten en niet te vergeten: ons meiske zelf. We zijn onder de indruk van haar doorzettingsvermogen en karakter.  

‘Papa is bloot!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera