De vakantie zit er weer bijna op…. langzaamaan komen we weer in het ritme….

Ik heb veel tijd genomen in de vakantie om na te denken over het afgelopen schooljaar.
Het was een bijzonder jaar waarin ik voor de zomervakantie afscheid heb genomen van een aantal trouwe leerlingen die komend schooljaar een nieuw avontuur aangaan op de middelbare school….. Oh wat ga ik ze missen! Maar oh, wat ben ik nog meer trots op de manier waarop deze kinderen hun basisschoolperiode hebben afgesloten!

Een bijzondere ouder van 1 van deze kinderen schrijft al een poosje over haar ervaringen met haar dochter bij mij in de praktijk…. Oh, oh, oh…. wat was het een avontuur!
Ik heb meerdere keren gedacht in dit verhaal: ‘Nu zijn we er! Er zijn geen beren meer…… Dit meisje komt terecht op de juiste plek in het VO waar ze hoort!’
En toch bleef het nog lang spannend! Niet omdat ik, of ook maar iemand van de basisschool twijfelde aan de kwaliteiten én het enorme doorzettingsvermogen van deze jonge dame! Het waren de regels, de protocollen, hokjes én geld die ons doelgerichte plan soms behoorlijk in de weg stonden!

Lees hier haar verhaal:

Naar het voortgezet!

Eindelijk kan de vlag uit! Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar vlak na de meivakantie ontvingen we definitief bericht dat ons meiske van harte welkom is op het VMBO.

Het is zó tegenstrijdig dat we daar zo blij mee zijn. De mensen die onze dochter kennen zouden niet anders verwachten, niet iedereen begrijpt onze zorgen. Het probleem is ook niet haar werkhouding, haar karakter of hoe leerbaar ze is. Ze zeult wel een gedrocht van een dossier met zich mee. Dat voelt als een loden last. Dit dossier geeft geen beeld van de werkelijkheid. Maar in deze maatschappij denken mensen vaak alleen in cijfers en scores.

Gelukkig staat iedereen als een blok achter ons meisje. Maar hoe overtuigd we met z’n allen zijn over haar kwaliteiten, het voortgezet onderwijs vraagt doorgaans nog steeds om ‘bewijs’. Zeker als het dossier niet standaard opgebouwd is. De leerkracht van groep 8 en Mirrin hebben de docent van het VMBO uitgebreid gesproken. Ze hebben aangegeven wat onze dochter in haar mars heeft en wat voor karakter ze heeft. Met succes dus! De docent van het VMBO heeft het lef om buiten de strakke richtlijnen te denken en zet de deur wagenwijd open. Deze mensen hebben we keihard nodig en we zijn oprecht blij dat het weer gelukt is. Soms hebben we het idee dat we alleen maar bezig zijn om de juiste mensen om onze dochter heen te verzamelen. Het blijft een onwerkelijk gevoel dat een kind met zoveel power in zich, standaard tegengewerkt wordt door ‘het systeem’. Daar zit iets grondig mis in Nederland.

Bij ons was een feestje op zijn plaats. We zijn dan ook ongelooflijk trots op het karakter van onze dochter en enorm dankbaar dat nog steeds uiteindelijk de juiste mensen op ons pad komen die ons verder helpen. Soms moeten we zelf weleens op dat pad een andere afslag nemen of we gaan zelfs een flink stuk buitenom, maar het lukt.  De leerkracht uit groep 8 en Mirrin van KiddyUp waren in dit succesverhaal de drijvende kracht en zij hebben met hun kennis en enthousiasme het leven van onze dochter een totaal andere koers gegeven, regelrecht de juiste richting in. Opgelucht, dankbaar én trots!   

Zo zie je maar….
Gelukkig zijn er leerkrachten en docenten die  ten alle tijden luisteren naar hun onderbuikgevoel en waar nodig is regels en protocollen even parkeren! Zij maken letterlijk het verschil! En geven deze geweldige kanjer een prachtige kans om te groeien!

Missie geslaagd!

 

Naar het voortgezet……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera