Hieronder is weer een nieuwe blog te lezen over een bijzonder meisje uit mijn praktijk.  In samenwerking met Oogbalans uit Berlicum mag ik getuigen zijn van het feit dat dit meisje enorme sprongen maakt in haar ontwikkeling! Niet te geloven! En wat zat de psycholoog er flink naast! Zijn conclusie was dat dit meisje weinig capaciteiten had… Nou ONZIN dus! En de orthoptist, die meende dat er niets aan de hand was… Nou WEL DUS!

Wat maakt het verschil? Heel simpel: Kijken naar het kind! Opzoek gaan naar de basisoorzaken van problemen, in plaats van werken aan symptoombestrijding en denken in hokjes en protocollen.
Denken in mogelijkheden, dat is de sleutel! Dan komt er altijd een oplossing!

En dan nu….

De hulp inschakelen van Oogbalans blijkt een schot in de roos te zijn. Onze dochter gaat als een speer vooruit. Maanden aan leerachterstand verdwijnt als sneeuw voor de zon. We weten niet wat we zien gebeuren.

De bezoekjes en controles bij Oogbalans blijven voor verbazing zorgen, bij iedere nieuwe serie oefeningen valt er wel iets bijzonders op. Zo zien we dat onze dochter veel te hard haar best doet om scherp te zien. Daardoor gebeurt het tegenovergestelde. Haar ogen verkrampen tijdens het lezen en ze ziet het helemaal niet meer. Met de juiste oefeningen verdwijnt dit probleem al snel grotendeels. Ik betrap mezelf er soms op dat ik met open mond aanschouw wat er voor mijn neus gebeurt.

Intussen werkt Mirrin ook nog regelmatig met onze dochter. Telkens worden we aangenaam verrast met het tempo waarin ons meiske vooruit gaat. Wat ook helpt is de fijne basisschool en de behulpzame leerkrachten. De school denkt ook in mogelijkheden. Uit ervaring weet ik dat dat lang niet altijd het geval is dus zijn we hiervoor erg dankbaar.

Ze krijgt alle ruimte, alle kansen. Van haar klas, van haar fijne vriendinnen maar boven alles ook van de juf. Daarmee gaat de juf dwars in tegen de uitslagen van de ‘reguliere onderzoeken’.  Dat is niet vanzelfsprekend, dat realiseren we ons maar al te goed. Toch is de juf én het voltallige team van de basisschool overtuigd van de kwaliteiten van onze dochter.

Het is heerlijk om te zien dat alles op zijn plaats valt. Dat de ‘professionals’ de plank volledig mis hebben geslagen is voor ons geen nieuws. Toch is het een fantastisch gevoel om dit eindelijk terug te zien in de daadwerkelijke resultaten. Twee betrokken professionals (van de velen die we ontmoet hebben) die er behoorlijk naast hebben gezeten hebben we inmiddels terugkoppeling gegeven. Het gaat hier om de psycholoog en de orthoptist. Wat hebben deze mensen veel over het hoofd gezien, en wat hebben ze allebei de diverse uitslagen onjuist geïnterpreteerd.

Beide professionals reageren zoals we hadden verwacht. Ze kijken neer op deze ‘alternatieve methoden’. Dat zegt alles over het verschil tussen deze mensen en KiddyUp. KiddyUp stelt het kind centraal en denkt in mogelijkheden. Deze professionals stellen in ieder geval niet de belangen van het kind centraal en denken in problemen.

Dat is precies de reden van mijn blogjes. Onze zoektocht is zo onvoorstelbaar bizar geweest, dat mag eigenlijk geen enkel kind gebeuren. Toch zijn er genoeg ouders die binnen het huidige onderwijs – en zorgsysteem van het kastje naar de muur worden gestuurd en spreekwoordelijk keihard tegen de betreffende muren aanlopen. Ik hoop deze ouders te inspireren om eens een minder voor de hand liggende deur te zoeken, te openen en onbevooroordeeld te kijken wat dat oplevert.

Intussen genieten wij van iedere stap die onze dochter vooruit gaat. De tussentijdse controle bij Oogbalans liegt er niet om. Het gaat fantastisch! In een paar maanden tijd is haar kijken met 80 % verbeterd. Haar schoolwerk gaat hard vooruit, Mirrin merkt vooruitgang, de juf is trots. En ik… ik heb er geen woorden voor. Kippenvel, ontroering, soms zelfs de tranen in mijn ogen. Iedere stap is een overwinning. Een paar maanden geleden las ze met heel veel moeite een boekje voor dyslectische kinderen en nu leest ze zo complete boeken uit.

We zijn er nog niet helemaal, maar we zitten een flink eind op de goede weg. We duimen nu nog dat ze na dit schooljaar terecht komt op het voorgezet onderwijs waar ze graag naar toe wil. We weten dat ze het kan en dat ze daar op haar plaats is, nu nog toegelaten worden. Ons kleine, koppige, sterke meisje heeft het zo ontzettend verdiend. Duimen jullie mee?

En dan nu….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera